Τουρκική επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο υπό το φως της πρόσφατης πολιτικής κρίσης

0

Στον απόηχο της νέας επιδείνωσης των τουρκο-αιγυπτιακών σχέσεων με την απέλαση του τούρκου πρέσβυ από το Κάιρο και την ανάκληση του ομολόγου του από την Αγκυρα, η πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Τουρκίας-Αιγύπτου κα Zuhal Mansfield, δήλωσε, ότι, οι επιχειρηματικοί δεσμοί μπορεί να είναι μεν υποτονικοί, αλλά δεν πρόκειται να διακοπούν λόγω της πρόσφατης πολιτικής κρίσης.

Σύμφωνα με την κα Mansfield, ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας το 2012 ανήλθε σε $5,4 δις, ο δε στόχος είναι ο διπλασιασμός τους έως το 2018. Οι συνολικές τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο ανέρχονται σε $ 1,9 δις με στόχο την αύξηση του ποσού αυτού σε $5 δις την επόμενη πενταετία. Η τουρκάλα πρόεδρος υπογράμμισε την σημασία της διμερούς επιχειρηματικής συνεργασίας τονίζοντας ότι στην Αίγυπτο λειτουργούν 320 τουρκικές εταιρείες στους τομείς της κλωστοϋφαντουργίας, χημικών προϊόντων και τροφίμων και απασχολούν 55.000 εργαζομένους.

Σύμφωνα με στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2012, η Αίγυπτος ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης των τουρκικών προϊόντων στην Αφρική, καθώς οι τουρκικές εξαγωγές ανήλθαν σε $ 3,7 δις (αύξηση κατά 33,3% σε σχέση με το 2011), ενώ το ίδιο έτος, οι αιγυπτιακές εξαγωγές προς την Τουρκία διαμορφώθηκαν σε $ 1,7.

Η διακυβέρνηση της Αιγύπτου από την ισλαμική Αδελφότητα, οδήγησε σε κατακόρυφη αύξηση της τουρκικής επιχειρηματικής παρουσίας στην χώρα, περισσότερο σε όρους εμπορίου. Ωστόσο, η κλιμακούμενη πολιτική αντιπαράθεση, δημιουργεί εύλογη ανησυχία στους τούρκους επενδυτές παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις αιγυπτίων υπουργών για προστασία των τουρκικών επενδύσεων.

πηγή : Γραφείο Ο.Ε.Υ. Καΐρου

Share.