Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα στην Νότια Αφρική

0

Επίσκεψη κ. Παναγιώτη Μίχαλου, Γεν. Γραμματέα ΔΟΣ ΥΠΕΞ στο Γιοχάνεσμπουργκ, 18-19 ΝΟΕ 2013

• Νέες επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα στην Νότια Αφρική με 50.000 Έλληνες Ομογενείς και 25% αύξηση εξαγωγών από την Ελλάδα τα τελευταία 2 χρόνια.
• Αρχές του 2014 η ειδική Ελληνική επιχειρηματική αποστολή στο Γιοχάνεσμπουργκ.
• Στο τραπέζι η απευθείας αεροπορική σύνδεση Αθήνα – Γιοχάνεσμπουργκ

Νέες ευκαιρίες επενδυτικής συνεργασίας της Ελλάδας με την Νότια Αφρική δημιούργησε η επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, ο κ. Παναγιώτης Μίχαλος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του ΓΓ ΔΟΣ, συμφωνήθηκαν οι κοινές ενέργειες που θα οδηγήσουν στην αύξηση των εκατέρωθεν επενδύσεων και του όγκου του εμπορίου. «Μέσα σε 2 μόνο χρόνια, η Ελλάδα αναρριχήθηκε 23 θέσεις στην κλίμακα μέτρησης επενδυτικού περιβάλλοντος της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η ανάταση της Ελληνικής οικονομίας έχει ήδη αρχίσει», υπογράμμισε ο κ. Μίχαλος σε επιχειρηματική ημερίδα του επιχειρηματικού συνδέσμου Hellenic – Italian – Portuguese Alliance που συνενώνει ηχηρά ονόματα της νοτιοαφρικανικής οικονομίας. «Προσδοκούμε σε μία στενή συμπόρευση επενδυτικής και οικονομικής ανάπτυξης με τους εταίρους μας», συμπλήρωσε.
Στο πλαίσιο των επαφών του, ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε μεταξύ άλλων με την Υπουργό Εξωτερικών κα Maite Mashabane, τον Υπουργό Δημοσίων Επιχειρήσεων κ. Malusi Gigaba και την Υφυπουργό Υγείας Δρ. Gwen Ramogkopa.

Οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα ΔΟΣ με την πολιτική και επιχειρηματική ηγεσία της μεγαλύτερης οικονομίας της Αφρικανικής Ηπείρου οδήγησαν στην από κοινού συμφωνία για την δημιουργία, για πρώτη φορά, ενός μόνιμου ετήσιου επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δύο χωρών το οποίο αναμένεται να εγκαινιαστεί από Ελληνική επιχειρηματική αποστολή το πρώτο τρίμηνο του 2014.
Στην συνάντησή του με τον αρμόδιο Υπουργπό κ. Malusi Gigaba, ο κ. Μίχαλος έθεσε στο τραπέζι το θέμα της απ’ ευθείας αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Αθήνας – Γιοχάνεσμπουργκ που αναμένεται να εξυπηρετήσει περίπου 50.000 ομογενείς που ζουν στην Νότια Αφρική, εκ των οποίων 15.000 από την Κύπρο.
Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του ΓΓ ΔΟΣ συζητήθηκε επίσης αναλυτικά το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και η προσέλκυση επενδύσεων στην χώρα μας, ενώ η νοτιοαφρικανική πλευρά έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για πιθανές επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας και των λιμανιών.
Τέλος, ο κ. Μίχαλος συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Black Business Council κ. Sandile Zungu, με τις ηγεσίες της εβραϊκής επενδυτικής Τράπεζας Invstec, της επενδυτικής Τράπεζας Rand Bank καθώς και με τον Πρόεδρο του Jewish Board of Deputies της Νότιας Αφρικής.

πηγή : agora.mfa.gr

Share.