Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ :
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Νέα Επαρχία” 10/2/2026
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Ανατολή” 13/2/2026
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Νέα Κρήτη” 13/2/2026
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Ιεράπετρα 21ος Αιών” 12/2/2026
    • Πρόσκληση συμμετοχής νέων σε επιχειρηματικό διαγωνισμό στο πλαίσιο του Erasmus+ ECOPRENEURS
    • Προσλάβετε σήμερα με 100% επιδότηση μισθού από τη ΔΥΠΑ
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Ιεράπετρα 21ος Αιών” 5/2/2026
    • Πρωτοσέλιδο εφημερίδας “Νέα Κρήτη” 6/2/2026
    RSS Facebook X (Twitter) LinkedIn
    Επιμελητήριο Λασιθίου
    • ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
      • Γ.Ε.ΜΗ. (Συχνές ερωτήσεις)
      • Υπηρεσία Μιας Στάσης (ΥΜΣ)
      • Μητρώο – Ενάρξεις
      • Τέλη ΓΕΜΗ & συνδρομές
      • Πιστοποιητικά Καταγωγής
      • Πραγματογνωμοσύνες
    • INFO-CENTER
      • Εκλογές
      • Μήνυμα προέδρου
      • Διοίκηση
        • Διαύγεια
        • Εκτέλεση προϋπολογισμού
      • Live Cam
      • Προφίλ – Παρουσίαση
      • Σύνδεσμοι
      • Lasithi Exporter’s Cluster
      • Agroexpo – Ιεράπετρα
      • Έκθεση Yachting & Θαλάσσιου Τουρισμού
      • Διαγωνισμοί
      • Είσπραξη συνδρομών – Ειπράκτορας
      • Ανταποδοτικές υπηρεσίες με συνδρομή
      • Συμβάσεις ΕΤΑΠ ΛΑΣΙΘΙΟΥ – ΕΤ.ΕΠ.Α ΛΑΣΙΘΙΟΥ
      • Προκηρύξεις / Διακηρύξεις
      • Απολογισμοί δράσεων
    • ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΕΙΣ
      • Διαρθρωτικά Ταμεία
      • Χρηματοδοτήσεις
      • ΕΣΠΑ 2007 – 2013
      • ΕΣΠΑ 2014 – 2020
      • ΠΕΠ Κρήτης 2014 – 2020
      • Leader 2007 – 2013
      • Interreg
      • Νέος επενδυτικός νόμος
      • i@blue MED 2014-2020
      • Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου ΔΑΝ
    • ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ
      • Κατάρτιση – Πιστοποίηση εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων
      • Τεχνικοί ασφάλειας & τροφίμων
      • Προγράμματα κατάρτισης ΛΑΕΚ
      • Αυτοχρηματοδοτούμενα Σεμινάρια
    • e-Chamber
      • e-Επιμελητήριο (οχι ΓΕΜΗ)
      • Αιτήσεις προς ΓΕΜΗ **
      • Δημοσιότητα ΓΕΜΗ **
      • Ενημέρωση & Social Media
      • “Αγοράζω στον τόπο μου”
      • Newsletters
      • Κέντρο Βοηθείας
      • Κώδικας Ηθικής και Επαγγελματικής Συμπεριφοράς ΔΥ
    • GDPR
      • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
    Επιμελητήριο Λασιθίου
    You are at:Home»Νέα»Τοπικα»Στήριξη πλημμυροπαθών επιχειρήσεων Κρήτης

    Στήριξη πλημμυροπαθών επιχειρήσεων Κρήτης

    0
    By LCCI on 04.11.2022 Τοπικα

    Σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα arogi.gov.gr για τη στήριξη επιχειρήσεων που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 στην Κρήτη, με προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως 7 Νοεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 5499 Κοινή Υπουργική Απόφαση, εφάπαξ έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ως πρώτης αρωγής, έναντι επιχορήγησης για την αντιμετώπιση ζημιών, σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς.
    Μέσω της πλατφόρμας, οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες της 15ης Οκτωβρίου 2022 στην Κρήτη, μπορούν να υποβάλουν αίτηση, προκειμένου να τους χορηγηθεί έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση, ως πρώτη αρωγή από το Υπουργείο Οικονομικών, έναντι της επιχορήγησης για τις ζημιές σε εξοπλισμό και μέσα παραγωγής.
    Το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε:
    • 1.000 ευρώ για ελαφρές ζημιές.
    • 3.000 ευρώ για σοβαρές ζημιές.
    • 6.000 ευρώ για πολύ σοβαρές ζημιές.
    Ειδικότερα, δικαιούχοι είναι επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, με την εξαίρεση των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, δηλαδή όσων έχουν αποκλειστικά αγροτική δραστηριότητα, οι οποίοι βρίσκονται σε περιοχές της Δημοτικής Ενότητας Γαζίου της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου και της Δημοτικής Ενότητας Σητείας της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου της Περιφέρειας Κρήτης που έχουν πληγεί καθοριστικά από τις πλημμύρες και οι οποίες έχουν κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη πολιτικής προστασίας.
    Διευκρινίζεται ότι για την καταβολή των οικονομικών ενισχύσεων, θα προηγηθεί διασταύρωση των στοιχείων των αιτήσεων με τα στοιχεία των αιτήσεων που υποβάλλονται στην οικεία Περιφέρεια για εκτίμηση και καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής, ενώ οι δικαιούχοι χρειάζεται να έχουν δηλώσει τον λογαριασμό IBAN στο myAADE (myaade.gov.gr) της ΑΑΔΕ.
    Επισημαίνεται ότι η έκτακτη εφάπαξ ενίσχυση πρώτης αρωγής χορηγείται έναντι της επιχορήγησης για αντιμετώπιση ζημιών σε επιχειρήσεις και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, που έχουν την έδρα τους ή υποκατάστημα και λειτουργούν νόμιμα στις ως άνω περιοχές και που έχουν υποστεί υλικές ζημιές οι οποίες προκλήθηκαν από τις πλημμύρες σε στοιχεία του ενεργητικού τους. Παράλληλα, πρέπει να υποβληθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία στις επιτροπές κρατικής αρωγής της Περιφέρειας, προκειμένου να διενεργηθεί εκτίμηση και καταγραφή των ζημιών και να αποσταλούν οι σχετικές καταστάσεις στο Υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με τις διαδικασίες του ν.4797/2021.
    Το ποσό της πρώτης αρωγής έναντι επιχορήγησης για αποκατάσταση ζημιών σε επιχειρήσεις συμψηφίζεται με το ποσό της επιχορήγησης όπως αυτό θα προσδιοριστεί από το Υπουργείο Οικονομικών μετά την καταγραφή ζημιών από τις επιτροπές κρατικής αρωγής. Σε περίπτωση που ο λαβών την ενίσχυση δεν κριθεί τελικά δικαιούχος ή το ποσό που δικαιούται είναι μικρότερο, προβλέπεται η επιστροφή του συνολικού ποσού ή του υπερβάλλοντος ποσού στο Ελληνικό Δημόσιο, ενώ σε περίπτωση ψευδούς δηλώσεως το ποσό της ενίσχυσης επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο.
    Ολόκληρο το ΦΕΚ με την ΑπόφασηΑριθμ. 154987 ΕΞ 2022:

    Loader Loading…
    EAD Logo Taking too long?

    Reload Reload document
    | Open Open in new tab

    Download [171.29 KB]

    Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email

    ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΣΗΜΑ

    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
    ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

    Επιμελητήριο Λασιθίου Ν.Π.Δ.Δ.
    Ι.Κουνδούρου 17, 72100 Άγιος Νικόλαος
    τηλ. : 2841022231, 28301 fax : 2841023831

    ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
    AGROEXPO IERAPETRA
    • Επικοινωνία
    • Όροι χρήσης
    © 2026 Επιμελητήριο Λασιθίου.
    • Επικοινωνία
    • Όροι χρήσης

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.