Πρόεδρος Insuleur : Η αύξηση ΦΠΑ στα ελληνικά νησιά

0

Με αφορμή την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου ο Πρόεδρος του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά, έκανε την παρακάτω δήλωση :

« Από την 1/10/2015 τα νησιά της Ελλάδος ζούν μια ιδιαίτερη πραγματικότητα με την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ. Έως σήμερα δεν απολάμβαναν κάποιο ιδιαίτερο προνομιακό καθεστώς με την εφαρμογή μειωμένου συντελεστή. Απλώς η πολιτεία αναγνώριζε τις ανισότητες της άσκησης επιχειρηματικής δραστηριότητας στις νησιωτικές περιοχές και προσπαθούσε εν μέρει να τις αμβλύνει.

Φαίνεται από χθες δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση στην οικονομική και κοινωνική διαβίωση των νησιών, το κόστος μεταφοράς προϊόντων έπαψε να επιβαρύνεται σε σχέση με τις ηπειρωτικές περιοχές και οι επιχειρήσεις λειτουργούν επί δωδεκαμήνου βάσεως και όχι μόνο την Τουριστική περίοδο .

Ίσως η ελληνική πολιτεία να γνωρίζει καλύτερα και η πρακτική για μειωμένο ΦΠΑ σε συγκεκριμένες περιοχές άλλων ευρωπαϊκών χωρών π.χ. Κανάριες νήσοι στην Ισπανία, περιοχές λίμνης Λουγκάνο στην Ιταλία, Κορσική στην Γαλλία και αν θέλετε και κάποιες περιοχές στην Τουρκία κινείται σε λανθασμένη κατεύθυνση.

Επιτέλους ας σοβαρευτούμε και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να επανεξετάσει την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, σε διαφορετική περίπτωση φοβόμαστε ότι η πραγματικότητα που θα διαμορφωθεί θα οδηγήσει σε « αποτουριστικοποίηση » τις συγκεκριμένες περιοχές .

Πετύχαμε διαδοχικά την αποβιομηχανοποίηση της χώρας , «προωθούμε» τώρα την αποτουριστικοποίηση, απεμπολήσαμε την ναυτιλία και την ναυπηγοεπισκευή και οδεύουμε προς το μέλλον χαρούμενοι » .

Share.