Εμπορική εξαπάτηση στην Κίνα/Hacking email

0

Η εμπορική εξαπάτηση είναι συχνό φαινόμενο στην Κίνα και το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις που καταγγέλλονται για την παρεμβολή hacker στην συνομιλία μέσω email μεταξύ ελληνικής και κινεζικής εταιρείας. Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια συνομιλίας μεταξύ των δύο εταιρειών και ενώ έχουν καταλήξει στην τιμή και στους όρους πληρωμής, φαίνεται ότι hacker παρακολουθούσε όλη την αλληλογραφία μεταξύ τους και την κατάλληλη χρονική στιγμή στέλνει email από τον ίδιο λογαριασμό εκ μέρους της κινεζικής εταιρείας, ζητώντας τα χρήματα να μην κατατεθούν στον αρχικό λογαριασμό που είχαν συμφωνήσει αλλά σε κάποιον άλλον.

Σας συμβουλεύουμε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί σε τέτοιου είδους αλλαγές και πριν προβείτε σε οποιαδήποτε κατάθεση ποσού να έχετε ελέγξει τα στοιχεία του λογαριασμού και του δικαιούχου πολύ προσεκτικά. Τις περισσότερες φορές εμφανίζεται ως δικαιούχος του λογαριασμού εταιρεία παρόμοιας επωνυμίας.
Επίσης πρέπει να λάβετε υπόψη σας εξαπατήσεις που έχουν καταγραφεί με τις εξής μορφές:

 1. Εισαγωγές / αγορές από την Κίνα
  – Μη τήρηση των συμφωνηθέντων, είτε σε όρους ποιότητας, είτε χρόνου παράδοσης προϊόντων που κατασκευάζονται στην Κίνα.
  – Απατηλές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, όπου τα προσφερόμενα προϊόντα έχουν πολύ χαμηλές τιμές. Συνήθως ζητείται προκαταβολή μέρους της αξίας της παραγγελίας και στη συνέχεια συμπληρωματικά μικροποσά με διάφορες προφάσεις. Τελικά το θύμα είτε δεν λαμβάνει ποτέ τα παραγγελθέντα, είτε παραλαμβάνει είδη κατώτερης αξίας και ποιότητας από τα συμφωνηθέντα.
 2. Εξαγωγές στην Κίνα
  Προσφορά συνεργασίας, συνήθως μέσω email. Προτείνονται υψηλής αξίας συμβόλαια με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους. Η ελληνική εταιρία προσκαλείται να επισκεφθεί την Κίνα για την υπογραφή του συμβολαίου, ή το αντίστροφο. Στόχος στην πρώτη περίπτωση είναι η απόσπαση χρηματικών ποσών (για παράθεση δείπνου, δώρα, έξοδα συμβολαιογραφικής επικύρωσης συμβολαίου, κλπ.), ενώ στη δεύτερη η έκδοση θεώρησης για είσοδο στην Ελλάδα.
 3. Άλλες περιπτώσεις
  Εγγραφή domain name στο διαδίκτυο. Μεμονωμένα άτομα, που δηλώνουν ότι είναι εκπρόσωποι εταιριών παροχής domain name στο διαδίκτυο, προσεγγίζουν την ελληνική εταιρία και την προειδοποιούν ότι κάποια κινεζική απευθύνθηκε σε αυτούς για την εγγραφή domain με το δικό τους εμπορικό όνομα. Συνιστούν στην εταιρία να κατοχυρώσει το κινεζικό domain name της, ώστε να εμποδίσει τον ανύπαρκτο παραποιητή από το να προσβάλλει τα δικαιώματά της. Στόχος είναι η απόσπαση χρηματικού ποσού, ενώ στην πραγματικότητα δεν δημιουργείται domain name.

 

Συνιστούμε στις ελληνικές επιχειρήσεις και στους καταναλωτές να αποφεύγουν συναλλαγές με άγνωστες κινεζικές εταιρίες και e-shops, ιδίως αυτά που προσεγγίζουν μέσω email και υπόσχονται εξωπραγματικά χαμηλές τιμές για επώνυμα προϊόντα, ή για προϊόντα των οποίων η συνήθης εμπορική αξία είναι σημαντικά υψηλότερη από την προσφερόμενη.

Γενικά, σκόπιμο είναι να αποφεύγονται οι συναλλαγές μέσω email και αντί αυτού, οι επιχειρήσεις να επισκέπτονται κάποια εμπορική έκθεση, στην οποία μπορούν να αποκτήσουν προσωπική επαφή και άποψη για τους υποψήφιους προμηθευτές τους, τις εγκαταστάσεις και την παραγωγή τους.

Προς ενημέρωση σας, σας επισυνάπτουμε σύντομο οδηγό επιχειρείν για την αγορά της Λ.Δ. της Κίνας και μέτρα προφύλαξης από πιθανό κίνδυνο εξαπάτησης.

[prettyfilelink size=”” src=”https://www.epimlas.gr/cms/wp-content/uploads/Κίνα-Σύντομος-οδηγός-επιχειρείν.pdf” type=”pdf”]Κίνα – Σύντομος οδηγός επιχειρείν[/prettyfilelink] [prettyfilelink size=”” src=”https://www.epimlas.gr/cms/wp-content/uploads/Κίνα-Μέτρα-προφύλαξης-από-κίνυνο-εξαπάτησης.pdf” type=”pdf”]Κίνα – Μέτρα προφύλαξης από κίνδυνο εξαπάτησης[/prettyfilelink]
Share.