Αύξηση κατά 273 εκατ. ευρώ των τουριστικών εισπράξεων τον Ιούνιο

0

Οι υψηλότερες τουριστικές εισπράξεις βοήθησαν να διευρυνθεί και το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών (663 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο, από 73 εκατ. τον Ιούνιο του 2012). Στην αύξηση των εισπράξεων συμβάλει και η ενισχυμένη φέτος παρουσία επισκεπτών από την Ρωσία, που συνήθως δαπανούν περισσότερα χρήματα από τους τουρίστες άλλων χωρών.

Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ), το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 268 εκατ. ευρώ, εξέλιξη η οποία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στη σημαντική άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 273 εκατ. ευρώ και σε πολύ μικρότερο βαθμό στη μείωση των καθαρών πληρωμών για ‘‘λοιπές’’ υπηρεσίες κατά 22 εκατ. ευρώ.

Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών σημείωσαν μικρή πτώση κατά 27 εκατ. ευρώ, η οποία αντανακλά αποκλειστικά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των ‘‘λοιπών’’ (εκτός θαλάσσιων) μεταφορών.

Η άνοδος του πλεονάσματος του ταξιδιωτικού ισοζυγίου οφείλεται κυρίως στην αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών στην Ελλάδα από μη κατοίκους, οι οποίες αυξήθηκαν σημαντικά κατά 273 εκατ. ευρώ ή 20,6% (αντανακλώντας και την αύξηση του αριθμού αφίξεων των μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 16,1%, σύμφωνα με την έρευνα συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος), ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν ελάχιστα (-0,8%).

Πηγή : traveldailynews.gr

Share.